Home / Sociale media, ik ben er veel te druk mee…

Blog: Facts & info

Het Behandelhuis wil jou op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen en inzichten binnen ons vakgebied. Zodoende plaatsen wij met regelmaat nuttige facts & info op deze blog pagina. Lees hieronder meer en neem contact met ons op als je wilt weten wat we jou kunnen bieden.

Sociale media, ik ben er veel te druk mee…

3 stappen om controle te krijgen over je gedrag

Sociale media verslaving; Dagelijks (te) veel bezig zijn met jouw social media accounts. Je omgeving laten weten wat je aan het doen bent, maar vooral ook: bijhouden waar anderen mee bezig zijn. Heel herkenbaar voor veel mensen en natuurlijk vooral ook leuk om je foto’s, video’s en verhalen wat te delen. Echter, soms loopt het uit de hand. Dan gaat er meer tijd inzitten dan je eigenlijk zou willen. Online contact houden met alles en iedereen kost gewoon heel veel tijd.

Je merkt misschien dat je tijd te kort komt voor andere zaken en dat veel dingen blijven liggen. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat anderen je daarop gaan aanspreken. Bijvoorbeeld tijdens uitgaan met vrienden waarbij je onbewust virtueel contact lijkt te verkiezen boven echt contact. Maar het is niet voor niets dat er in vriendengroepen tijdens een etentje wordt afgesproken dat de eerste die op zijn telefoon kijkt de rekening moet betalen.

Het kan zijn dat je fysieke ongemakken ervaart. Je bent minder in beweging. Je kan last krijgen van je spieren in je handen of je nek van het typen op je smartphone of je laptop. Ook kan je last krijgen van vermoeide ogen door het steeds langer turen naar je beeldscherm. Fysiotherapeuten spreken al over de tabletnek of gameboyrug om toename van nek- en rugklachten als gevolg van overmatig telefoon of computergebruik te beschrijven.

Mentaal kan overmatig gebruik van social media ook negatief doorwerken. Je komt slaapt te kort doordat het blauwe licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan verstoren. Je krijgt moeite met concentreren en ook neemt de kans op depressieve klachten toe.

De vraag is natuurlijk: Hoe houd je sociale media gebruik binnen de perken? Hoe houd je het leuk en gezond voor jezelf en voor je omgeving?

Stap 1: Houd een dagboek bij over je sociale mediagedrag. Je kunt dit natuurlijk gewoon op papier doen, maar ook met behulp van een app. Moment laat bijvoorbeeld zien hoeveel tijd je doorbrengt op je mobiel en welke apps je het meest gebruikt. De app geeft zelfs de mogelijkheid om een bepaalde limiet voor telefoongebruik in te stellen. Soortgelijke handige apps zijn Break free en Forest.

Stap 2: Daarnaast is het belangrijk om een lijst te maken waarop je de nadelen, maar ook de voordelen van social media noteert. Je moet voor jezelf nagaan wat je zou willen minderen en op welke momenten. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je pas na een bepaald tijdstip social media gebruikt. Een handige tip die ik hoorde is om op je telefoon al je social media app in een map te zetten. Het kost dan een extra handeling om je apps te bereiken.

Stap 3: Aan de slag gaan met zogenaamde aandachtoefeningen is ook heel belangrijk om je te helpen meer bewust te worden van je gedrag rondom sociale media. Aandachtoefeningen kunnen enorm helpen om daadwerkelijk de controle en de rust weer terug te vinden in jezelf. Deze apps kunnen daarbij handig zijn: Headspace en Mindfulness-coach

Natuurlijk is het soms moeilijk om zelfstandig gedrag te veranderen en kan begeleiding je goed helpen om je gevoel van controle terug te krijgen over je sociale mediagedrag. Daarvoor kun je natuurlijk altijd aankloppen bij het Behandelhuis.

Meld je nu aan